Sztuka pomaga w walce z traumą uciekinierów

Onlineprinters wspiera projekt graffiti „on the road“

Ciągle jeszcze wiele osób widzi swoją jedyną szansę na przeżycie w ucieczce do Europy. Wśród nich są także rodziny z dziećmi oraz nastoletni, którzy uciekają samotnie. Zanim dotrą do jednego z europejskich krajów, doświadczają strasznych przeżyć. Połowa wszystkich uciekinierów przeżywa traumę i przez długi czas cierpi z powodu swoich doświadczeń. Centrum doradztwa i terapii Refugio w Monachium wspiera dzieci i nastoletnich uchodźców. Warsztaty artystyczne poprzez pracę pedagogiczną, artystyczną oraz terapeutyczną pomagają dzieciom i młodocianym uchodźcom w procesie przerobienia ich traumatycznych doświadczeń. Te warsztaty to często jedyna możliwość dla nich, aby mogli opowiedzieć i przerobić swoje historie.

Zestaw pocztówek dla darczyńców, sponsorów i klientów

Do mecenasów stowarzyszenia należy od 2007 r. Onlineprinters, jedna z największych w Europie drukarni online, która sprzedaje swoje produkty przez internet. Drukarnia wspiera stowarzyszenie Refugio poprzez darowizny pieniężne oraz wykonane przez siebie produkty. Na koniec roku Onlineprinters razem z tą organizacją humanitarną przygotowały zestaw kartek pocztowych do świątecznej wysyłki. W postaci eleganckich pocztówek wydrukowano zdjęcia z projektu artystycznego „on the road” i przesłano je jako kartki bożonarodzeniowe do mecenasów stowarzyszenia Refugio oraz wybranych klientów drukarni. Dr Michael Fries, prezes Onlineprinters, wyjaśnia: „Zaangażowanie Refugio na rzecz uchodźców jest niepowtarzalne. Szczególnie działania terapeutyczne służące uporaniu się z traumą pokazują, jak uzdrawiająca może być działalność twórcza. Bardzo cenimy to socjalne zaangażowanie i cieszymy się, że możemy wspierać stowarzyszenie w jego cennej pracy”. Onlineprinters wsparło w 2017 r. stowarzyszenie Refugio darowizną pieniężną i rzeczową w wysokości 5.000 euro.

Projekt artystyczny „on the road“

Ponad setka dzieci, nastolatków i młodocianych od czerwca do września 2017 r. pracowała wspólnie nad muralem, który zdobi teraz jedną ze ścian byłych koszar w Monachium. W budynku tym aktualnie mieszkają uchodźcy.
Zestaw pocztówek składa się z sześciu kartek oraz dodatkowej kartki z informacjami o projekcie z banderolą i etykietą. Zdjęcia zostały wykonane przez fotografkę Sabine Mayer, która wspólnie ze Stefano Giuriati kierowała tym projektem artystycznym. Zestaw pocztówek dostępny jest w ponad dziesięciu wersjach językowych, a jego cały nakład wyniósł 1200 egzemplarzy.

O Refugio Monachium

Stowarzyszenie Refugio z Monachium jest jednym z największych centrów psychospołecznej terapii dla uchodźców i ofiar tortur w Niemczech. Punktem kluczowym pracy z osobami, które przeszły traumę, jest danie im szansy na przetworzenie ich przeżyć. Jednym z największych mecenasów stowarzyszenia jest bawarska stolica Monachium. Stowarzyszenie zdane jest ponadto na darowizny od przedsiębiorstw oraz osób prywatnych.

siedmiu pocztówek z banderolą i naklejkami
Postkartenset für Refugio