Wiodąca skandynawska drukarnia internetowa staje się częścią Grupy Onlineprinters

Ponadnarodowe partnerstwo wspomaga dynamiczny wzrost

LaserTryk, wiodący gracz na skandynawskim rynku drukarskim, wchodzi do Grupy Onlineprinters, jednej z największych drukarni internetowych B2B w Europie. Ta międzynarodowa grupa sprzedaje produkty poligraficzne do ponad 800 tys. klientów w 30 krajach. Zapowiedziane partnerstwo umożliwi zarówno LaserTryk, jak i Grupie Onlineprinters dalszy dynamiczny wzrost, którego oba przedsiębiorstwa doświadczają w ostatnich latach. Decydujące będą efekty skali, wspólne zakupy oraz dodatkowe produkty i usługi dla klientów.
LaserTryk został utworzony w 1999 r. i znacząco rozrósł się w ostatnich latach. Przedsiębiorstwo wiedzie prym w Skandynawii i zatrudnia około 300 pracowników. Założycielami LaserTryk są Esben Mols Kabell oraz Anders Grønborg, którzy w dalszym ciągu będą kierowali LaserTryk i staną się udziałowcami Grupy Onlineprinters.
Grupa Onlineprinters należy do wiodących drukarni internetowych w Europie, zatrudnia ponad 1.300 pracowników i wyprodukowała w ubiegłym roku ponad 2,5 miliarda produktów drukarskich.

Założyciele LaserTryks: Esben Mols Kabell (z lewej) i Anders Grønborg

Strategia wzrostu

Po połączeniu z brytyjskim liderem na rynku drukarskim, Solopress w marcu 2017 r. jest to drugi ważny krok dla Onlineprinters gwarantujący wiodącą pozycję na ważnych rynkach europejskich. W 2016 r. Bregal Unternehmerkapital został nowym głównym udziałowcem Onlineprinters, aby we współpracy z Project A i założycielem Onlineprinters Walterem Mayerem wprowadzić przedsiębiorstwo do kolejnej fazy wzrostu. Poprzez współpracę z LaserTryk Grupa Onlineprinters dalej rozbudowuje swoją pozycję lidera rynku w obszarze E-Business-Print i dąży do uzyskania obrotu w 2017 r w wysokości ok. 200 milionów euro.

Partnerstwo

„W Onlineprinters znaleźliśmy partnera, który jest jednym z najbardziej prominentnych i umiędzynarodowionych graczy pośród europejskich drukarni internetowych”, mówi współzałożyciel LaserTryk, Esben Mols Kabell.
Skandynawski rynek usług drukarskich mocno rośnie dzięki wzrastającej ilości internetowych zamówień produktów drukarskich. Prezes Zarządu Onlineprinters dr Michael Fries komentuje to: „LaserTryk to lider na skandynawskim rynku o uznanej marce, znaczącym portfelu klientów, inteligentnych rozwiązaniach IT oraz dużej wiedzy o produkcji. Doświadczenie założycieli Esbena Molsa Kabella oraz Andersa Grønborga przyczyni się do rozwoju naszego biznesu w Skandynawii i pomoże we wzmocnieniu już i tak mocnej pozycji Onlineprinters oraz LaserTryk jako europejskich liderów na rynku druku internetowego”.

Wzmocnienie grupy

LaserTryk oferuje internetowe rozwiązania dla dystrybucji, takie jak: usługi Whitelabel oraz Dropshipping dla przedsiębiorstw, handlarzy i resellerów. Skandynawski gracz koncentruje się na działaniach produkcyjnych dla swoich partnerów B2B.
Brytyjska firma Solopress odnotowuje nadzwyczajny wynik w zakresie obsługi klienta z ponad 12 tys. ocen na Trustpilot i przeciętną oceną 9,3. Solopress specjalizuje się w szybkiej produkcji, ponad 85% zleceń produkowanych jest w czasie poniżej 24 godzin.
Onlineprinters cechuje mocno ustandaryzowana i wysoce zintegrowana przemysłowa produkcja i jest największą drukarnią offsetową w Europie, która zadrukowuje arkusze 70 x 100 cm (format 3b).