Bregal Unternehmerkapital przejmuje udziały w Onlineprinters GmbH

Nowy partner

W Onlineprinters GmbH, jednej z największych drukarni internetowych B2B, zmienia się struktura udziałowców. Bregal Unternehmerkapital przejmuje wszystkie udziały w spółce będące obecnie w posiadaniu TA Associates Management LP i tym samym staje się udziałowcem większościowym. Uzgodniono, że szczegóły transakcji, która wymaga jeszcze zgody odpowiednich urzędów, pozostaną poufne.

Przedsiębiorstwo TA Associates, działające w obszarze Globale Private-Equity, było partnerem Onlineprinters już od roku 2013. „Chciałbym serdecznie podziękować TA Associates za bardzo udaną współpracę w ubiegłych latach, w których razem zbudowaliśmy struktury zarządzania oraz zoptymalizowaliśmy procesy produkcyjne”, wyjaśnia założyciel przedsiębiorstwa Walter Meyer. „Tym samym stworzyliśmy mocną bazę dla nowych inwestycji, rozwoju oraz wzmocnienia naszej roli jako europejskiego lidera na rynku usług E-Business-Print. Bregal także jest częścią przedsiębiorstwa rodzinnego i przez to ma wysokie kompetencje w zakresie wspierania rozwoju średniej wielkości przedsiębiorstw, takich jak Onlineprinters. Inwestor ten dąży do wieloletniej współpracy, opartej na wzajemnym partnerstwie i ukierunkowanej na wartości biznesowe, co czyni ze spółki Bregal idealnego partnera”.

W wyniku transakcji założyciel przedsiębiorstwa Walter Meyer przechodzi z zarządu spółki do nowo powstałej rady doradczej i z tego miejsca nadal będzie aktywnie wspierał spółkę. Ponadto zachowuje także udziały w Onlineprinters. Dr Michael Fries będzie w dalszym ciągu prowadził przedsiębiorstwo jako CEO.

Aktualne przejęcie to już ósma transakcja (wraz z bolt-on acquisitions) grupy przedsiębiorstw Bregal w przeciągu ostatnich dwunastu miesięcy. Przedsiębiorstwo inwestuje aktualnie z funduszu o wielkości 550 milionów euro. Do najnowszych transakcji należy zakup Grupy Binder, pochodzącego z Badenii-Wirtembergii dostawcy podzespołów samochodowych, przejęcie lipskiego INTER-FORUM, które oferuje usługi rozliczeniowe dla ustawowych kas chorych oraz wykupienie mniejszościowych udziałów w przedsiębiorstwie Sovendus z siedzibą w Karlsruhe, które oferuje usługi marketingowe online. Fundusze, którym doradza Bregal Unternehmerkapital mają także udziały w firmie Novem z Górnego Palatynatu, dostawcy podzespołów samochodowych, przedsiębiorstwie LR Health & Beauty, działającym w branży kosmetycznej oraz w średniej wielkości dostawcy oprogramowania proALPHA.

Bregal Unternehmerkapital doradzał ponadto przy następujących transakcjach: Kirkland & Ellis (Legal), OC&C Strategy Consultants (Commercial), Ernst & Young (Tax), PricewaterhouseCoopers (Financial) und Eccelerate (Online Analytics).

Agfa Belichter Rekord 1 Million

O Onlineprinters

Onlineprinters GmbH należy do największych drukarni internetowych w Europie. Firma została założona w roku 2004 przez Waltera Meyera jako Start-up pod nazwą diedruckerei.de. W procesie umiędzynarodowienia nazwa firmy zmieniła się na Onlineprinters GmbH. W Niemczech firma nadal działa pod nazwą diedruckerei.de, w ponad 30 pozostałych krajach Europy przedsiębiorstwo działa pod nazwą Onlineprinters. W ubiegłym roku Onlineprinters wyprodukowało ponad 2,1 miliarda produktów poligraficznych, począwszy od klasycznych ulotek aż do kompletnych stoisk wystawienniczych, oraz dostarczyło artykuły do ponad 500 tys. klientów. Onlineprinters jest jednym z pionierów druku online i ukształtowało w ostatnich latach rynek drukowanych artykułów reklamowych. Recepta na sukces w przypadku produkcji indywidualnych artykułów poligraficznych w znaczeniu przemysłowym opiera się na 3 filarach: dystrybucji online, całkowicie zintegrowanej produkcji od zamówienia do wysyłki oraz druku na formach zbiorczych. Ostatni filar, tak zwane formy zbiorcze, oznacza wspólną produkcję wielu zleceń, co minimalizuje koszty i chroni środowisko naturalne. Aktualnie Onlineprinters GmbH zatrudnia ponad 600 pracowników. Za swój niemieckojęzyczny sklep internetowy przedsiębiorstwo zostało wyróżnione w publikacjach gazet Handelsblatt, DIE WELT, FOCUS oraz COMPUTER BILD.

O Bregal Unternehmerkapital

Bregal Unternehmerkapital jest częścią budowanego przez pokolenia przedsiębiorstwa rodzinnego. W centrum zainteresowania są udziały w spółkach wolnych od ograniczeń instytucjonalnych, otwartych na długoterminowe zaangażowanie oraz niezależnych od sytuacji na rynkach finansowych. Bregal Unternehmerkapital identyfikuje przedsiębiorstwa dysponujące mocnym teamem zarządzającym i uznawane w swoim segmencie za wiodące na rynku lub „Hidden Champions”. Dzięki elastycznym strukturom finansowania i transakcyjnym za cel obierane są zarówno udziały mniejszościowe, jak i większościowe. Bregal Unternehmerkapital jest przy tym w stanie precyzyjnie i z ukierunkowaniem na osiągnięcie celu przeprowadzać kompleksowe procesy wydzielania się spółek lub wykupu przez kadrę menadżerską oraz zarządzać przedsiębiorstwem po jego przejęciu. Bregal Unternehmerkapital wspiera przedsiębiorstwa w zrównoważonym wzroście ich obrotów oraz dochodowości i towarzyszy im ze swoim kapitałem, wieloletnim doświadczeniem finansowym oraz rozległą siecią przedsiębiorców i ekspertów przemysłowych.

O TA Associates

TA Associates jest jednym z największych i najbardziej doświadczonych przedsiębiorstw obszaru Private-Equity na świecie, w którego centrum zainteresowania są firmy wykazujące wzrost. TA Associates zainwestowało w ponad 460 przedsiębiorstw na całym świecie i pozyskało kapitał o wartości 24 miliardów dolarów. TA Associates ma swoje przedstawicielstwa w Bostonie, Londynie, Menlo Park, Mumbaju i Hong Kongu i specjalizuje się w transakcjach buy-outs oraz inwestycjach mniejszościowych w rentownych i szybko rozwijających się przedsiębiorstwach w branży technologicznej i usługowej oraz ochronie zdrowia, dóbr konsumpcyjnych czy handlu. Więcej informacji znajdą Państwo na stronie: www.ta.com.